summary: Op 1 en 2 juni organiseert Varia 'The Ecosystem Is Moving', een lezing door en een werksessie met Daniel Gultsch over federatieve chat diensten, open source software en de duurzaamheid van open systemen.
Op 1 en 2 juni organiseert Varia ['The Ecosystem Is Moving'](https://varia.zone/wttf/conversations-gultsch.html), een lezing door en een werksessie met Daniel Gultsch over federatieve chat diensten, open source software en de duurzaamheid van open systemen.
* 2 juni, 10.00 - 18.00 uur - werkessie rondom vormgeving en federatieve chat systemen. <br> Registreer voor deze werksessie door een mailtje te sturen naar `info * varia.zone`
Daniel Gultsch is de ontwikkelaar achter [Conversations](https://conversations.im), een open source instant messaging-applicatie voor Android. In 2014 besloot hij om voltijds te werken aan Conversations en daar ook van proberen te leven. In plaats van helemaal opnieuw met Conversations te beginnen, bouwde hij een nieuwe client voor het bestaande gefedereerde chatprotocol XMPP.
Omdat een XMPP-applicatie in feite maar net zo goed kan zijn als het hele ecosysteem waar het onderdeel van is, was er voor Daniel een noodzaak om naast zijn werk aan Conversations ook bij te dragen aan het uitbreiden en verbeteren van dat grotere XMPP-ecosysteem. Deze werkzaamheden omvatten het helpen opstellen en implementeren van protocolstandaarden. OMEMO, een moderne en gebruiksvriendelijke end-to-end encryptie op basis van het protocol van Signal is daar een voorbeeld van. Hij draagt ook code bij aan andere XMPP-servers en -clients in het ecosysteem om ze te helpen te moderniseren. Daarnaast is hij [via zijn kritische essays](https://gultsch.de/xmpp_2016.html) een uitgesproken voorstander van XMPP en open standaarden in het algemeen.
Conversations is een uitzonderlijk project, omdat het door de aanhoudende focus op gebruikerservaring, ontwerp en beveiliging veel belangstelling heeft vergaard voor zowel zichzelf als ook het XMPP-ecosysteem als geheel. Dit maakt het een interessant voorbeeld om vanuit te bevragen hoe het ontwerpveld zou kunnen bijdragen aan kritieke softwarepraktijken.
*Welcome to the <20> Federation* is gebaseerd op een hernieuwde interesse in 'alternatieve' onlinediensten zoals sociale media en chat. Door middel van presenaties en werksessies worden in de context van dit project verschillende evenementen georganiseerd rond softwareprojecten die werken aan deze ecosystemen. Een bijzondere focus zal liggen op projecten die opnieuw enthousiasme hebben aangewakkerd voor hun onderliggende protocollen, deels door hun focus op ontwerp, taal en gebruikerservaring (UX).
De Wtt<74>F-vraag richt zich op het onderzoeken hoe kunst- en ontwerpgemeenschappen een ondersteunende rol kunnen spelen in deze processen door zowel vaardigheden, kennis of tijd bij te dragen als ook aandacht voor de projecten te genereren. Meer informatie over dit project kun je vinden op: [*Welcome to the <20> Federation*](https://varia.zone/wttf/)(engelstalig).