Varia's website
You can not select more than 25 topics Topics must start with a letter or number, can include dashes ('-') and can be up to 35 characters long.
 
 
 
 
 
 

2.9 KiB

Title: Biotoop Charlois: Winterwandeling Date: 2023-12-03 Category: event Tags: walk, ecology, biotoop, biotope, charlois, baerdemaeker Slug: biotoop1 lang: nl event_start: 2023-12-03 12:00 event_duration: 1h featured_image: /images/biotoop charlois(1).jpg summary: Leer het Biotoop Charlois kennen; van de ratten in de maas tot de vleermuizen in jouw spouwmuren. Samen gaan we op onderzoek naar hoe de natuur handig gebruik maakt van Rotterdams stedenbouw en technologische infrastructuur om van de stad hun thuis te maken. Ecoloog André de Baerdemaeker wandelt met ons door Charlois en omgeving, van de braakliggende Wielewaal tot de insteekhavens van de Waalhaven, om te zien wat hier zoal (over)leeft tussen het asfalt en beton.

Datum: Zondag, 3 December 2023
Start: 12:00u CET
Duur: +/- 2 uur
Entree: Gratis, inclusief koffie/thee/reine claude (deelname eventueel opgeven via: info@varia.zone)
Beginpunt: Varia (Gouwstraat 3, Rotterdam)
Voertaal: Nederlands (maar Engels sprekende deelnemers zijn ook welkom).

Leer het Biotoop Charlois kennen; van de ratten in de maas tot de vleermuizen in jouw spouwmuren. Samen gaan we op onderzoek naar hoe de natuur handig gebruik maakt van Rotterdams stedenbouw en technologische infrastructuur om van de stad hun thuis te maken. Ecoloog André de Baerdemaeker wandelt met ons door Charlois en omgeving, van de braakliggende Wielewaal tot de insteekhavens van de Waalhaven, om te zien wat hier zoal (over)leeft tussen het asfalt en beton.

Biotoop Charlois is de eerste editie van een nieuwe evenementenreek georganiseerd door Varia, waarbij we kritisch kijken naar de kruisverbanden tussen biologie en technologie in Rotterdam. Ieder seizoen onderzoeken we hoe deze twee elkaar beïnvloeden en ontwikkelingen in natuur- en stadsbeleid in elkaar verstrikt raken. Centraal daarin staat een verweven visie op stadsnatuur, waarin de leefwijze van de natuur in de stad hints en wenken biedt voor ons eigen overleven in deze tijd van groeiende urbanisatie en globale massa-cultuur. Van grijze duif tot bruine rat en volkstuincomplex tot kinderboerderij; wat kunnen we van elkaar leren en waar kunnen we daarvoor terecht?

André De Baerdemaeker is ecoloog bij Bureau Stadsnatuur in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Voordien was hij werkzaam als leraar biologie in het voortgezet onderwijs. Daarnaast is hij vrijwillig bestuursvoorzitter van Vogelklas Karel Schot, het vogelopvangcentrum van Rotterdam-Zuid en omstreken. Ook was hij betrokken bij de nai010 publicatie ‘Stadsnatuur Maken’ van het samenwerkingsverband De Natuurlijke Stad. Als geboren en getogen Rotterdammer is André altijd bezig geweest met de natuur van de stad. Er zijn maar weinig straten waar hij niet ooit eens naar een vogel heeft staan kijken.

Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.