varia (Gouwstraat 3, Rotterdam) is een ruimte voor het ontwikkelen van collectieve benaderingen rondom alledaagse technologie. varia leden onderhouden en faciliteren een collectieve infrastructuur om vragen, meningen, aanpassingen, hulp en actie te genereren. We gebruiken vrije software, organiseren evenementen en werken samen in verschillende constellaties. varia leert gaandeweg, maakt notities, is meertalig en kan gecontacteerd worden via info[@]varia.zone.
We ondervragen vormen van digitale afhankelijkheid door onze digitale infrastructuur zelf te hosten. De leden van Varia zijn betrokken bij het gebruik en de ontwikkeling van gefedereerde netwerken zoals XMPP-groepschats en Mastodon-instanties, RSS-feeds, beschikbaar in Nederlands en Engels, of de mailinglijst. Meer informatie over onze Online Hosting tools vindt je hieronder.
Ook de ruimte zelf is onderdeel van de collectieve infrastructuur. Hier beschikken leden over middelen zoals een elektronica depot, gereedschappen en werkbanken, en ook printfaciliteiten. Hieronder vindt je meer informatie over onze fysieke hosting.
Vanuit het initiatief van de leden worden er verschillende evenementen in Varia georganiseerd.
De leden van Varia organiseren zich ook in kleinere werkgroepen. Op bepaalde dagen komen geïnteresseerden samen om te studeren, discussiëren of werken aan een specifiek onderwerp. Deze samenkomsten zijn soms ook toegankelijk voor het publiek.
De huidige werkgroepen zijn de homebrewserver.club, de Varia Bibliotheekgroep, Riso Group en pub.club.
Om vaardigheden binnen de groep te delen, biedt Varia een curriculum aan, gevormd door de praktijken en interesses van de leden.
Meer informatie is te vinden op deze pagina.
Tijdens onze (open dagen)[https://varia.zone/en/tag/linux-presentation-day.html] organiseren we verschillende activiteiten, waaronder het installeren van Linux-besturingssystemen, het bespreken van gratis en open source ontwerpprogramma's en spelsessies.
Wij zijn gevestigd op de hoek van de Gouwstraat en de Wolphaertstraat in Charlois, Rotterdam. We gebruiken onze ruimte om evenementen te organiseren en die van anderen te hosten. Wat er in de ruimte gebeurt, wordt gedocumenteerd en opgeslagen in ons archief. Als je je herkent in de interesses en waarden van Varia, neem dan gerust contact met ons op via info[@]varia.zone voor meer informatie.
Er is een bescheiden fysieke bibliotheek in de ruimte, die tijdens publieke evenementen geraadpleegd kan worden.
Doordat veel van de onafhankelijke elektronicawinkels in Rotterdam hun deuren permanent hebben gesloten, is het bijna onmogelijk geworden om op de fiets te stappen en snel elektronische onderdelen te kopen. Als reactie hierop heeft varia het Rotterdamse Elektronicadepot* opgericht, een community resource waar leden tegen kostprijs onderdelen kunnen kopen.
Wij hosten meerdere tools en communicatie kanalen op de Varia-server. Ze zijn vrij te gebruiken door leden en Varia's directe omgeving, maar houd er wel rekening mee dat het doel van deze tools is om te experimenteren; ze zijn mogelijk onstabiel.
Varia host een server voor het gefederaliseerde chatprotocol XMPP, die de nieuwste functies ondersteunt.
Neem contact met ons op als u een account op onze server wilt hebben.
Etherpad is een open source collectieve online schrijftool die de leden gebruiken om notities te maken, teksten te schrijven en elkaar op de hoogte te houden.
We werken met Etherdump om een collectieve schrijfpraktijk om te zetten in een gezamenlijke publicatiepraktijk. Etherdump is een command line tool die de mogelijkheden van Etherpad uitbreidt door de pad in meerdere formaten te exporteren. Om de verbonden combinatie van publiceren en samenwerken met Etherdump te verkennen en te onderzoeken, hebben we een fork van het project onder de naam Etherpump.
Als onderdeel van hun praktijk schrijven Varia leden gesitueerde software die we publiceren op onze Gitea instance.
Praktijken rondom kopiëren, toe-eigenen, piraterij en delen zijn op verschillende manieren rommelig: zowel politiek, juridisch, cultureel als ook economisch gezien. Varia (her)overweegt op dit moment een collectief licentiebeleid. Copyright is vaak niet de optie waar we voor willen gaan, maar ook open licenties sluiten niet altijd aan. De meningen hierover verschillen in de groep of per situatie en zetten aan tot vragen, overwegingen en zorgvuldigheid. Al het materieel dat we op dit moment publiceren valt daardoor op dit moment onder copyright, tenzij anders vermeld.