varia.website/content/dsn-1-NL.md
2021-04-29 14:51:55 +02:00

5.5 KiB
Raw Blame History

Title: Digital Solidarity Networks - Hoe kunnen we digitale netwerken herconfigureren voor alle tijdlijnen en gemeenschappen? Date: 2021-04-18 Category: digital-solidarity-networks Tags: digital, solidarity, networks Slug: dsn-1 lang: nl event_start: 2021-05-20 15:00 event_duration: 3h featured_image: /images/dsn-1-speculation-backwards.png summary: Begrippen als schaal, bruikbaarheid, collectiviteit en agency spelen een belangrijke rol bij het creëren van zelfbeschikking en het voorstellen van alternatieve technologische infrastructuren. Hoe kunnen collectieve, solidaire netwerken worden gevormd die niet steunen op data-extractivistische modellen, maar juist de rol van de gebruiker heroverwegen, en zich toespitsen op de specifieke kenmerken van elke situatie? Hoe geeft dit alles mede vorm aan ons dagelijks leven en onze culturele evenementen? In deze presentatie zal Dušan Barok kort ingaan op hun genealogieën, variëteiten en dilemma's.

Begrippen als schaal, bruikbaarheid, collectiviteit en agency spelen een belangrijke rol bij het creëren van zelfbeschikking en het voorstellen van alternatieve technologische infrastructuren. Hoe kunnen collectieve, solidaire netwerken worden gevormd die niet steunen op data-extractivistische modellen, maar juist de rol van de gebruiker heroverwegen, en zich toespitsen op de specifieke kenmerken van elke situatie? Hoe geeft dit alles mede vorm aan ons dagelijks leven en onze culturele evenementen?

Digital Solidarity Networks begon als een gedeelde lijst van tools, praktijken en lezingen voor digitale solidariteit en saamhorigheid. In maart 2020 moest een groot deel veel van onze activiteiten, werkzaamheden en levens gedwongen verder in een online vorm. Als reactie op de complexe infrastructurele dynamiek die hierdoor ontstond, begonnen wij een collectieve ruimte op een Etherpad. Daar deelden we materiaal waar we abrupt en dringend dichtbij wilden blijven, zelfs dichterbij dan we al waren. De verzameling begon met gratis softwaretools, hostingproviders, online culturele initiatieven, vormen van collectieve zelfhulp en theoretische lezingen. In de loop van de tijd begonnen steeds meer individuen, groepen en organisaties de pad te gebruiken en te bewerken als een hulpmiddel voor digitale wederzijdse hulpstrategieën en online sociale nabijheid.

Nu, meer dan een jaar later, nodigen we jou uit om samen met ons het gesprek rond niet-extractieve software en digitale infrastructuren voort te zetten.

In mei en juni 2021 organiseren we 3 openbare momenten voor collectief herleren. Elk evenement vertrekt vanuit de inbreng van een gast. We nodigen je graag uit om met ons mee te doen.

  • Hoe kunnen we digitale netwerken herconfigureren voor alle tijdlijnen en gemeenschappen? Donderdag 20 mei, 15: 00-18: 00 uur CEST, met Dušan Barok
  • Hoe kunnen we sociale media opnieuw leren gebruiken via federatieve netwerken? Donderdag 27 mei, 15: 00-18: 00 uur CEST, met post.lurk.org
  • Hoe kunnen we digitale infrastructuren heroverwegen in relatie tot termen als capaciteit en zorg? Donderdag 10 juni, 15: 00-18: 00 uur CEST, met The Institute for Technology in the Public Interest (TITiPI)

Voor het eerste evenement hebben we Dušan Barok te gast, die zal spreken over Artist-Run Digital Networks en Community Work:

Het verhaal van door kunstenaars gerunde digitale netwerken gaat minstens terug tot de jaren negentig, toen gemeenschappen op verschillende plaatsen het idee van de personal computer begonnen uit te breiden tot een gemeenschappelijk middel. Zij boden eenvoudige diensten voor hun omgeving, zoals e-mailclients, mailinglijsten, webhosting, shell-toegang en audiovisuele uitzendingen, ter ondersteuning van vrije meningsuiting en experimentele praktijken. Om het stereotype van een op zichzelf staande nerdcultuur tegen te gaan, waren ze sterk gelokaliseerd en ingebed in verschillende culturele scènes, vaak opererend vanuit door kunstenaars bestuurde ruimtes. Dit was niet alleen om de confrontatie aan te gaan met een omgeving die werd gecontroleerd door commerciële aanbieders, maar ook om het bewustzijn van de gemeenschap en de noodzaak van gemeenschappelijke sociale ruimtes in stand te houden. Twintig jaar later heeft de centralisatie van internet nieuwe dimensies toegevoegd aan de voortdurende relevantie van deze netwerken. Ze bieden de middelen om een autonome infrastructuur te bouwen die de knooppunten van gedistribueerde en libre-netwerken bestuurt. Ze bieden ook veiligere ruimtes die worden gereguleerd door de gemeenschappen zelf. In deze presentatie zal Dušan kort ingaan op hun genealogieën, variëteiten en dilemma's.

Dušan Barok is een onderzoeker en kunstenaar. Hij is afgestudeerd in Networked Media aan het Piet Zwart Institute, redigeert Monoskop en is medebeheerder van de Multiplace / Sanchez-server.

Programma van de dag:

15:00-15:45 Presentatie door Dusan Barok

15:45-16:00 Pauze

16:00-16:50 Clustering in kleinere groepen

16:50-17:00 Pauze

17:00-18:00 Collectieve discussie

Om te registreren, stuur een e-mail naar info@varia.zone met de naam van het evenement in de onderwerpregel.


Datum: 20 mei 2021

Tijd: 15:00-16:00 CEST

Locatie: https://bbb.constantvzw.org/b/man-ndi-qnv-uzt

LET OP: De voertaal van deze sessie is Engels.


Dit evenement wordt mogelijk gemaakt met de vriendelijke steun van het Creative Industries Fund NL.