Voedsel als handelswaar vindt wellicht zijn meest onthullende expressie in de vorm van de taart. In deze workshop onderzoeken we de geschiedenis van culinaire hegemonie door gezamenlijk een specifiek zoet recept te bakken dat de wijze laat zien waarop we voedsel vandaag waarnemen en consumeren. Niet alleen zullen we de oorsprong van specifieke ingrediënten en recepten analyseren, we zullen ons ook richten op de politieke economie en klassendynamiek die toegankelijkheid van deze smaken en ingrediënten teweegbrengen. De daadwerkelijke confectie van een taart biedt ons de mogelijkheid om de voorwaarden van dergelijke praktijken ter discussie te stellen.
De workshop zal worden onderverdeeld in twee praktische fasen: de receptanalysefase en de taartbakfase. Tijdens de receptanalysefase zullen we elk van de vereiste ingrediënten van de door ons gekozen taart analyseren en evalueren of deze voldoen aan onze 'attente' normen. Als ze dat niet doen, zullen we mogelijke alternatieven overwegen. Tijdens de taartbakfase zullen de deelnemers aan de workshop de taart daadwerkelijk bakken, volgens ons nieuwe attente recept.
Deze workshop is georganiseerd in het kader van de allereerste reeks van het Varia-curriculum, ontwikkeld in samenwerking met de 3ejaars minor "Hacking" van 'Autonomous Practices' van de Willem de Kooning Academie (WdKA) in Rotterdam.
Het curriculum is een doorlopende reeks workshops waarin deelnemers kennis maken met de technische, theoretische en methodologische vaardigheden die aan de basis staan van de verschillende praktijken die binnen *Varia* leven. Dit zijn korte intensieve masterclasses of workshops die erop gericht zijn op hoog niveau inleidingen te geven die kunnen dienen als basis voor verdere verkenningen.