summary: *A Traversal Network of Feminist Servers* (ATNOFS) is een samenwerkingsproject van Varia, LURK, Constant, HYPHA, Feminist Hack Meetings en ESC rondom intersectionele, feministische en ecologische servers. De sessie in Varia zal van start gaan met een publieke radio uitzending op woensdagavond 23 maart. Voor deze uitzending hebben we twee gasten uitgenodigd die werken met en aan feministische en activistische servers: Spideralex en Danae Tapia.
*A Traversal Network of Feminist Servers* (ATNOFS) is een samenwerkingsproject rondom intersectionele, feministische en ecologische servers. Het project opereert binnen, en tussen, verschillende netwerken en zwervende servers: computers die ruimte en diensten aanbieden aan de gemeenschappen om hen heen. Het decentrale programma van ATNOFS zal op 5 locaties plaats vinden (Nederland, België, Roemenië, Griekenland, Oostenrijk) in samenwerking met 6 partner organisaties (Varia, LURK, Constant, HYPHA, Feminist Hack Meetings en ESC).
Tijdens de eerste sessie die georganiseerd wordt door Varia op 26 en 27 maart, werken we aan tools en methodes die ruimte maken om te onderzoeken wat feministische publiceer infrastructuren kunnen zijn. Deze tools en methodes zullen op de andere locaties hergebruikt worden en verschillende vormen van kennisdeling mogelijk mogelijk maken.
De sessie in Varia zal van start gaan met een publieke radio uitzending op **woensdagavond 23 maart**. Voor deze uitzending hebben we twee gasten uitgenodigd die werken met en aan feministische en activistische servers: **Spideralex** en **Danae Tapia**.
Spideralex zal vertellen over haar persoonlijke verhaal/reis rondom feministische infrastructuur, hoe ze geïnteresseerd raakte in het bouwen van haar eigen digitale infrastructuur, zich aansloot bij lorea/n-1 (gefedereerde sociale netwerken) en daarna bij calafou (een materiële infrastructuur, een coöperatie voor sociale woningbouw en het herstel van een oude industriële kolonie). In haar bijdrage zal Spideralex de hiaten en de noodzaak om feministische servers te creëren laten kruisen. Ook zal ze de belangrijkste veranderingen van de afgelopen 10 jaar bespreken met betrekking tot kritische digitale feministische infrastructuur en feministische infrastructuur in het algemeen. Danae zal ingaan op de paradoxale relatie tussen communistisch dialectisch materialisme en mystiek.
**Spideralex** is een cyberfeministe. Ze richtte het Donestech collectief op dat de relatie tussen gender en technologie onderzoekt. Ze coördineerde het internationale netwerk "The gender and technology Institutes", dat trainingen ontwikkelde om gender op te nemen in het discourse rondom digitale veiligheid voor vrouwelijke mensenrechtenverdedigers en LGTIQ-activisten. Ze is de redacteur van twee publicaties over het panorama van initiatieven voor technologische soevereiniteit. Ze ondersteunt ook feministische infrastructuurinitiatieven zoals feministische servers. In haar vrije tijd organiseert ze feministische futurotopias-workshops. Tot haar recente werk behoort het onderzoeken en opzetten van een feministische hulplijn voor het verlenen van steun aan mensen die te maken krijgen met GBVO (zie: <https://www.digitaldefenders.org/wp-content/uploads/2022/01/VMD_EN.pdf>, <https://www.digitaldefenders.org/feministhelplines/>, <https://fembloc.cat/>).
**Danae Tapia** is een schrijfster, multimedia-kunstenares en technologe, geboren in de Chileense arbeidersklasse. Ze is onderzoeker en docent Hacking en Autonome Praktijken aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, Nederland. Ze is de oprichter van The Digital Witchcraft Institute, een kunstorganisatie ingeschreven in de Kamer van Koophandel. Dit initiatief was Danae's bijdrage aan haar fellowship bij de Mozilla Foundation, dat begon als een artistiek onderzoek gewijd aan het verzamelen en demonstreren van geavanceerde non-conforme benaderingen van het gebruik van technologie. Tot op de dag van vandaag heeft The Digital Witchcraft Institute een reeks projecten uitgevoerd die zich bevinden op het snijvlak van posthumane technologie, diepe migraties en klimaatrechtvaardigheid. Dit werk is gefinancierd door verschillende internationale stichtingen.
<small>Dit project is mede mogelijk gemaakt door de steun van de [European Cultural Foundation](https://culturalfoundation.eu/) and het [Stimuleringsfonds Creatieve Industrie](https://www.stimuleringsfonds.nl/).</small>